niedziela, 21 czerwca 2015

Lekka rolada z truskawkami i galaretką

Pichcąc słuchałam: FOO FIGHTERS "I AM A RIVER"

Składniki:
garść truskawek
1 torebka galaretki truskawkowej
3 jajka
50 g cukru
3,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier
sól

Zaczynamy od biszkoptu.
Białka uważnie oddzielamy od żółtek. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywną i lśniącą pianę. Następnie partiami dodajemy cukier, cały czas ubijając. Teraz dodajemy po jednym żółtku, znów cały czas ubijając. Odstawiamy mikser.
Do innej miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Do masy jajecznej dodajemy powoli przesianą mąkę - masę mieszamy, tym razem przy użyciu łyżki lub szpatułki.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy na nią ciasto.
Biszkopt pieczemy 10 minut.

W międzyczasie czystą ścierkę posypujemy cukrem pudrem.
Kiedy biszkopt się upiecze, szybko go wyciągamy i kładziemy na ścierce (górą na cukrze pudrze). Delikatnie zdzieramy papier, który przyklejony jest do dna ciasta. Biszkopt wraz ze ścierką szybko zawijamy w rulon i zostawiamy do ostygnięcia.

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, ale - uwaga - przy użyciu mniejszej ilości wody (400 ml). Zostawiamy ją w lodówce i czekamy aż nieco stężeje (nie powinna być super sztywna, ale też nie może być płynna).

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.

Biszkopt rozwijamy. Wykładamy na niego galaretkę a następnie truskawki i posypujemy je delikatnie cukrem. Roladę zwijamy z powrotem. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na parę godzin.

Smacznego! :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz