niedziela, 5 lipca 2015

Aromatyczny krem z pieczonych pomidorów i papryki

Pichcąc słuchałam: Isbells "ELATION"

Składniki (na 3 porcje):
1 kg pomidorów
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
7 suszonych pomidorów (w oleju)
200 ml wywaru (warzywnego lub z kurczaka)
garść płatków migdałowych
zielone pesto
cukier
oliwa
sól
pieprz

Obiecuję, że będzie szybko i przyjemnie :)

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Pomidory dokładnie myjemy i (razem ze skórką) kroimy na duże kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy na grube kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na dość duże kawałki.
Wszystkie skrojone składniki przesypujemy do garnka, skrapiamy 6 łyżkami oliwy, doprawiamy solą i mieszamy.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową i przesypujemy warzywa. Pieczemy je w piekarniku przez 20 minut.
Upieczone warzywa przesypujemy do blendera i miksujemy. Następnie dodajemy przygotowany wywar i całość mieszamy. Teraz pora na przyprawy: dodajemy pół łyżeczki cukru, sól i dużo pieprzu.

Osobno na patelni prażymy garść płatków migdałowych i dodajemy je do naszej zupy. Będą nam przyjemnie chrupać.

Kiedy rozlejemy zupę na talerze, tuż przed podaniem, do każdej porcji dodajemy jeszcze pół łyżeczki zielonego pesto.

Smacznego! :)






2 komentarze:

  1. W tym roku muszę zrobić taką zupkę. Szczególnie, że zbliża się moja akcji psiankowata ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń