wtorek, 6 czerwca 2017

Naleśniki "ruskie" z sosem pieczarkowym

Pichcąc słuchałamReamonn "SUPERGIRL"

Składniki:
Naleśniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
nieco wody mineralnej gazowanej
mleko (zużyłam ok. 3/4 litra)
nieco oleju do smażenia

Farsz:
7 średnich ziemniaków (1kg)
400g białego sera (twarogu tłustego lub półtłustego)
2 średnie cebule
sól
pieprz
(z tego przepisu wyszło mi trochę za dużo farszu, w stosunku do ilości naleśników)

Sos pieczarkowy:
0,5 kg pieczarek
1 średnia cebula
nieco masła/ oliwy
śmietanka 30% (200g, taki kubeczek)
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól
pieprz

Zaczynamy od farszu.
Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i tłuczemy na gładką masę. Odstawiamy do ostudzenia.
Cebule kroimy w małą kostkę i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni.
Ser kruszymy lub rozgniatamy widelcem, a następnie mieszamy z ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy zeszkloną cebulkę. Wszystko razem mieszamy.

Uwaga: farsz nie może być mdły! potrzebuje dużo podsmażonej cebuli i duużo pieprzu :)

Teraz pora na naleśniki.
Do garnka przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i wszystko delikatnie mieszamy. Następnie - cały czas mieszając - wlewamy ok. 3 łyżek gazowanej wody mineralnej. Powoli zaczynamy dodawać mleko - cały czas mieszając. Mleko dodajemy do momentu, aż nasza masa naleśnikowa uzyska odpowiednią konsystencję. 

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu.

Naleśniki nadziewamy farszem, podajemy np. z sosem pieczarkowym (przepis tutaj).

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz