wtorek, 27 czerwca 2017

Zupa krem z zielonych szparagów

Pichcąc słuchałamMrozu "SZEROKIE WODY"

Składniki (ok. 3 porcje):
1 pęczek zielonych szparagów
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
0,7 l bulionu warzywnego
5 łyżek śmietanki kremówki
nieco masła
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Do podania:
grzanki
migdały


Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki. Odcinamy główki, a resztę kroimy na kawałki. 
Cebulę drobno kroimy i szklimy ją w garnku, na maśle. Pod koniec dodajemy starty ząbek czosnku.
Dodajemy szparagi (bez główek) i podsmażamy je ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy szczyptę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. 
Wlewamy bulion warzywny i całość gotujemy ok. 7 minut. 
Dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.

Następnie całość blendujemy.
Dodajemy śmietankę i pieprz do smaku.

Podajemy np. z grzankami i prażonymi migdałami (zrumienionymi na suchej patelni).

Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz