poniedziałek, 15 maja 2017

Sos pieczarkowy (przepis II)

Pichcąc słuchałamDawid Podsiadło "H.A.P.P.Y!"

Składniki:
0,5 kg pieczarek
1 średnia cebula
nieco masła/ oliwy
śmietanka 30% (200g, taki kubeczek)
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól
pieprz

Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy chwilę, aż się zeszkli. Dorzucamy pieczarki i smażymy do czasu aż odparują. Dodajemy nieco masła i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż się lekko przyrumienią. W międzyczasie dodajemy sól i pieprz.

Dodajemy łyżeczkę musztardy, wszystko mieszamy. Wlewamy śmietankę. Całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia.

(przepis na podobny sos, ale z sosem sojowym zamiast musztardy: tutaj)

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz