czwartek, 29 czerwca 2017

Pyszne sernikobrownie z dodatkiem malinowym

Pichcąc słuchałamSam Smith "I'M NOT THE ONLY ONE"

Składniki:
Czekoladowy spód brownie:
65 g gorzkiej czekolady
65 g miękkiego masła
50 g cukru (najlepiej drobnego)
1 jajko
40 g mąki pszennej

Masa serowa:
500 g gotowego twarogu sernikowego
500 g mascarpone
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej + 1,5 łyżki mąki pszennej (może być również 3 łyżki jednej lub 3 łyźki drugiej mąki)
1,5 szklanki cukru
5 jajek
ok. 1/3 szklanki śmietanki kremówki (30-36%)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Mus malinowy:
kilkanaście łyżeczek konfitury malinowej 
lub 150 g malin (świeżych lub mrożonych) + nieco cukru i cukru pudru

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do pieczenia będziemy potrzebować dwóch blaszek:
1) szczelna tortownica o średnicy 24 cm lub blaszka o wymiarach ok. 22x28 cm, zależy jaką formę mamy w domu, najwyżej ciasto będzie odpowiednio wyższe/niższe ;)
Jeżeli korzystamy z tortownicy, to powinna być z odpinaną obręczą, wysmarowaną masłem. Dodatkowo potrzebne będzie kilka kawałków grubej folii aluminiowej, do zabezpieczenia formy od zewnątrz.
2) druga dość głęboka i większa, tak żeby zmieściła się w niej ta mniejsza blaszka
Ciasto nie jest bardzo pracochłonne, ale od momentu zabrania się za pieczenie do momentu "gotowe/skończone!" jednak mija dość dużo czasu..


Zaczynamy od czekoladowego spodu brownie.
Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem, przez ok. 7 minut, aż będzie puszyste. W osobnej misce ubijamy jajko, na pianę.

Utarte masło delikatnie łączymy z ostudzoną czekoladą. Następnie dodajemy przesianą mąkę i ubite jajko, całość mieszamy np. szpatułką.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Gładką masę przelewamy do mniejszej formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 6 minut.

Mus malinowy: 
Jeżeli wykorzystujemy mrożone maliny to najpierw je lekko rozmrażamy, podgrzewając w małym garnuszku.
Maliny dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko. Ziarenka/pestki wyrzucamy, a powstały sos/mus lekko dosładzamy cukrem i cukrem pudrem.

Teraz zabieramy się za masę serową.
Do miski wrzucamy masę serową, mascarpone, mąkę i cukier. Całość miksujemy na małych obrotach, przez ok. 2 minuty, aż masa będzie gładka. Następnie wybijamy kolejno po jednym jajko, po każdym chwilkę miksując. Na koniec dodajemy śmietankę i ekstrakt z wanilii i całość mieszamy.

Na blaszkę z czekoladowym spodem brownie wylewamy naszą masę serową. Na wierzch wykładamy po łyżeczce konfiturę/ mus malinowy. Następnie każdy z kleksów malinowych "rozmazujemy" lekko wykałaczką, tworząc różne i różniste wzorki.

Tortownicę/ blaszkę z ciastem wstawiamy do większej blaszki, do której wlewamy również wrzącą wodę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 15 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ciasto jeszcze przez 1,5h. 
Po tym czasie studzimy sernik, ale stopniowo: pierwsze 15 minut po skończeniu pieczenia ciasto powinno pozostać w zamkniętym piekarniku, przez kolejne 15 minut stopniowo uchylamy drzwiczki. 
Po tym czasie wyjmujemy blaszkę i całkowicie studzimy ciasto.
Następnie zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy sernik do lodówki, na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz