wtorek, 6 czerwca 2017

Szparagi z boczkiem i pomidorkami, na cieście francuskim

Pichcąc słuchałamAerosmith "DREAM ON"

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 pęczek, najlepiej drobnych, zielonych szparagów
1 kulka mozzarelli
100-120 g wędzonego boczku (w cienkich plastrach)
kilka pomidorków koktajlowych
1 jajko
ser - np. Grana Padano
bazylia
oregano
sezam
świeży pieprz

Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy końce.
Pomidorki myjemy, kroimy na ćwiartki.
Boczek kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy.

Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odkrawamy paski grubości ok. 1 cm i kładziemy je na krańce ciasta, tak żeby zrobić wyższe brzegi. Ciasto dość gęsto nakłuwamy widelcem. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem), przez 15 minut.

Po tym czasie wyciągamy z pieca. Na ciasto układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, a następnie szparagi (tak, aby ich główki były poukładane na przemian z końcami).
Na wierzch wykładamy pokrojone pomidorki i podsmażony boczek.
Posypujemy bazylią, oregano i sezamem.
Pieczemy przez kolejne 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i startym grana padano.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz