poniedziałek, 26 czerwca 2017

Muffinki z bananem i nutellą

Pichcąc słuchałamMoloko "THE TIME IS NOW"

Składniki (ok. 12 małych muffinek):
2 szklanki mąki pszennej
2 miękkie banany
110 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

Dodatkowo:
nutella
1 banan (pokrojony na kawałki)


Dwa banany obieramy i rozdrabniamy widelcem.

W misce przez chwilę miksujemy masło. Następnie, stopniowo, dodajemy cukier i jajko i dalej miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i sól. Powstanie nam "ciasto" o konsystencji podobnej do kruszonki.

Sodę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dolewamy do ciasta. Następnie dodajemy rozdrobnione banany i wszystko łączymy.

Formy na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem mniej więcej do połowy wysokości. 

Nutellę lekko podgrzewamy, np. w małym garnuszku na niewielkim ogniu, przez ok. minutę.

Na każdą muffinkę nakładamy po łyżeczce podgrzanej nutelli, a następnie lekko ją rozmazujemy (np. wykałaczką) tworzą różne zygzaki. Na wierzch każdej z babeczek kładziemy po kawałku banana (można go lekko docisnąć).

Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. 25-30 minut.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz