niedziela, 7 czerwca 2015

Drożdżowe bułeczki z truskawkami

Pichcąc słuchałam: Brandon Flowers "I CAN CHANGE"

Składniki (15 bułeczek):
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
110 g roztopionego masła
1/3 szklanki cukru
2 jajka
25 g drożdży
sól
cukier
truskawki

Na samym początku wyrabiamy z drożdży rozczyn. Przepis znajdziemy tutaj.

Szklankę mleka przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier z wanilią. Podgrzewamy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy roztopione masło, rozbełtane widelcem jajka oraz cukier. Dokładnie mieszamy.

Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, przygotowany zaczyn oraz mleko ze składnikami. Wszystko spokojnie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite, miękkie i elastyczne. Wtedy przykrywamy je czystą szmatką i pozostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Kiedy ciasto już wyrośnie, oddzielamy mały kawałek i wałkujemy go na płasko - na szerokość blaszki. Będzie to podstawa dla naszych bułeczek.

Pozostałe ciasto rozwałkujemy, tak aby kształtem przypominało prostokąt.
Truskawki kroimy ma plasterki. Układamy je na cieście. Posypujemy niedużą ilością cukru.
Tak przygotowane ciasto zaczynamy zwijać w rulon, zwijamy je wzdłuż dłuższego brzegu.
Powstanie nam rolada, którą kroimy na 15 kawałków.
Ustawiamy je na blaszce z płaskim ciastem, w niedużych odstępach od siebie (mogą nawet się stykać)

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy w nim drożdżówki przez 25 - 30 minut.

Gorące bułeczki można dodatkowo posmarować lukrem.

* Przepis inspirowany blogiem mojewypieki.com *


Smacznego! :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz