niedziela, 21 czerwca 2015

Opiekane młode ziemniaczki

Pichcąc słuchałam: JACK SAVORETTI "SWEET HURTS"

Składniki:
młode ziemniaczki (najmniejsze, jakie możemy znaleźć)
oliwa
słodka papryka w proszku
bazylia
oregano
sól
pieprz

Ziemniaczki myjemy dokładnie pod strumieniem bieżącej wody. Uwaga: myjemy je w skórkach, nie obieramy!

Umyte ziemniaczki przesypujemy do naczynia żaroodpornego, polewamy niedużą ilością oliwy, posypujemy papryką, bazylią, oregano. Doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie przykrywamy od góry i potrząsamy, żeby wszystkie ziemniaczki równomiernie pokryły się oliwą z mieszanką przypraw.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim naczynie z ziemniaczkami przez 45 minut.

Po tym czasie naczynie znów potrząsamy i otwieramy. Podwyższamy temperaturę piekarnika do 240 stopni. Znów wkładamy ziemniaczki, tym razem już bez górnego wieczka, tak aby zdążyły się przyrumienić. Pieczemy je tym razem przez 15 minut.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz