sobota, 6 czerwca 2015

Deser z truskawkami i mascarpone

Pichcąc słuchałam: Mogwai "TAKE ME SOMEWHERE NICE"

Składniki:
100g ciasteczek Digestive oblanych czekoladą
300 g truskawek
250 g mascarpone
125 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
adwokat

Rozkruszamy ciastka w palcach i wsypujemy do szklanek. Po jednym ciastku do każdej szklanki.

W misce ubijamy mascarpone wraz ze śmietanką oraz łyżką cukru pudru. Kiedy masa będzie lśniąca i puszysta, wkładamy ją na chwilę do lodówki.

2/3 truskawek rozbijamy widelcem, posypujemy łyżką cukru pudru i chwilkę podgotowujemy na małym ogniu.

Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki.

Do szklanek z ciastkami, wkładamy po 2 łyżki masy serkowej, 2 łyżki truskawek i po garści świeżych truskawek. Polewamy do smaku adwokatem.

Smacznego! :)




1 komentarz: