sobota, 6 czerwca 2015

Torcik czekoladowo-orzechowy

Pichcąc słuchałam: Melanie Laurent & Damien Rice "EVERYTHING YOU'RE NOT SUPPOSED TO BE"

Składniki:
Ciasto:
6 białek (żółtek nie będziemy potrzebować)
3/4 szklanki brązowego cukru
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
50 g startej czekolady mlecznej
50 g startej czekolady gorzkiej
szczypta soli

Masa:
6 łyżek Nutelli
250 g mascarpone
3 łyżki likieru Cointreau

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną, błyszczącą pianę.
Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając.
Następnie, dodać partiami orzechy i czekoladę - wymieszać, tym razem łyżką, delikatnymi ruchami.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Włożyć ciasto i piec w nim przez 60 minut.

W międzyczasie przygotować masę: wszystkie składniki (Nutella, mascarpone, likier) połączyć przy pomocy miksera. Włożyć do lodówki.

Na wystudzone ciasto nakładamy grubą warstwę kremu.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz