sobota, 20 czerwca 2015

Delikatne ciasto z truskawkami

Pichcąc słuchałam: Jack Savoretti "HOME"

Składniki:

500 g truskawek
100 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 duże jajko
2/3 szklanki cukru + garść do posypania
pół szklanki śmietanki 30%
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy: mąkę pszenną, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą łyżki.

Osobno, przy użyciu miksera, mieszamy masło z cukrem. Ucieramy je na jednolitą masę. Cały czas miksując, dodajemy jajko, a następnie cukier wanilinowy.

Do utartej masy dodajemy 1/3 suchych składników oraz 1/3 śmietanki. Mieszamy, tym razem przy użyciu szpatułki lub łyżki. Następnie dodajemy kolejne 1/3 składników, mieszamy. I znów, dodajemy ostatnie 1/3 składników. I, oczywiście, mieszamy aż masa będzie jednolita.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto.
Truskawki dokładnie myjemy, pozbywamy się szypułek, kroimy na kawałki i hojnie wykładamy nimi wierzch ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 45 - 55 minut, aż patyczek będzie suchy.

Po wyjęciu ciasta, posypujemy go garścią cukru.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz