wtorek, 28 lutego 2017

Muffinki pomarańczowe z białą czekoladą

Pichcąc słuchałamArctic Monkeys "SNAP OUT OF IT"

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki brązowego cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 2 pomarańczy + 1 pomarańcza
100 ml maślanki
40g roztopionego i przestudzonego masła
100 g białej czekolady


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wszystkie składniki mokre: roztrzepane jajko, sok, skórkę pomarańczową, 1 pomarańczę pokrojoną na kawałki, maślankę i masło. 
Łączymy ze sobą zawartość obu misek, lekko mieszając. Pod koniec dodajemy białą czekoladę posiekaną w drobne kawałki.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wykładamy do nich ciasto. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. 25 minut.

Podajemy np. polane stopioną białą czekoladą.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz