niedziela, 5 lutego 2017

Mini lasagne

Pichcąc słuchałamBrandon Flowers "STILL WANT YOU"

Składniki (na ok. 18 'muffinek'):
9 płatów makaronu lazagne (jak chcemy zrobić większe muffiny, tzn. bardziej napełnione farszem, to wystarczy mniej makaronu)
25 dag mięsa mielonego(np. łopatki)
1 cebula
1 kartonik krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 kulka mozzarelli
kwaśna śmietana (12%)
szczypiorek
bazylia
oregano
opcjonalnie: tymianek, rozmaryn, przyprawa do mięsa mielonego
sól
pieprz
szczypta cukru
oliwa (do smażenia)


Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy. Smażymy na rozgrzanej patelni, na oliwie.
Dodajemy mięso mielone i dalej smażymy.

Następnie dodajemy pomidory z kartonika, bazylię, oregano, sól, pieprz, szczyptę cukru i ewentualnie inne przyprawy, np. nieco przyprawy do mięsa mielonego. Gotujemy sos na małym ogniu, przez ok. 20 minut.

W ganku zagotowujemy wodę, solimy ją i dodajemy nieco oleju. Gotujemy płaty makaronu lazagne, każdy ok. 7 minut, uważając żeby się nie posklejały (ja gotowałam naraz 2 płaty).
Po wyjęciu, płaty przekrawamy na 2 części (będą mniej więcej kwadratowe). 

Ręcznik kuchenny moczymy lekko w oleju i przecieramy nim formy na muffinki.
Na każdym wgłębieniu układamy połówkę płata makaronu. Na środku każdego dajemy kleks śmietany i nakładamy łyżką sos mięsno-pomidorowy - pod jego ciężarem makaron powinien się zapaść do środka foremki, tworząc 'gniazdko' (moje lasagne nie miały jakoś bardzo farszu, dlatego musiałam go lekko docisnąć ręką/łyżeczką żeby się zapadł).

Mozzarellę kroimy w drobną kostkę i wykładamy na wierzch każdej z muffinek. Następnie posypujemy je pokrojonym szczypiorkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy nasze mini lasagnie przez ok. 15 minut.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz