czwartek, 2 lutego 2017

Kurczak z pieczarkami w sosie z mascarpone

Pichcąc słuchałamMuse "NEW BORN"

Składniki (4 porcje):
podwójny filet z kurczaka (ok. 400g)
40 dag pieczarek
1 por
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki bulionu drobiowego
250g mascarpone
szczypiorek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
oliwa
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Dodatkowo:
makaron/ ryż/ kuskus


Kurczaka myjemy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy paprykę, oregano, nieco soli i pieprzu oraz 1 łyżkę oliwy, wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię rozgrzaną z niewielką ilością oliwy i smażymy przez kilka minut, aż się ładnie zeszkli. W tym czasie myjemy pora i kroimy go na kawałki. Dorzucamy go na patelnię i smażymy jeszcze kilka minut, aż zmięknie.
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Również dorzucamy je na patelnię i wszystko smażymy jeszcze kilka minut, aż pieczarki się lekko skurczą.

Na dużą rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i smażymy go przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy warzywa, bulion i mascarpone. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy razem ok. 3-4 minut. Dodajemy skrojony szczypiorek.

Podajemy np. z makaronem (ja wymieszałam z tagliatelle).
Jeżeli chcemy uzyskać gęstszy sos (i podawać go np. z ryżem) to dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszaną w zimnej wodzie. 

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz