wtorek, 28 lutego 2017

Zupa krem z zielonego groszku z nutą cynamonu

Pichcąc słuchałamMichael Jackson "DIRTY DIANA"


Składniki:

1 paczka mrożonego zielonego groszku
1 por
4 średnie ziemniaki
0,5 marchewki
0,5 pietruszki
2 łyżki masła
6 szklanek bulionu warzywnego
3/4 łyżeczki cynamonu
sól
pieprz
śmietana 30%


Mrożony groszek wsypujemy do miski.
Pora obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki (białą i jasnozieloną część). Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. 
Marchewkę i pietruszkę również obieramy, myjemy i kroimy na połówki.

W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy pora i podsmażamy go ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, nieco solimy i dalej smażymy jeszcze ok. 3 minut.

Wlewamy 6 szklanek gorącego bulionu i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy groszek i gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia, ok. 5 minut (aż groszek będzie miękki). 

Z zupy wyjmujemy marchewkę i pietruszkę. Dodajemy cynamon i nieco śmietany. Wszystko miksujemy na krem. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. 

Podajemy z grzankami, świeżo zmielonym pieprzem lub prażonym słonecznikiem i migdałami :)

Smacznego! :)



1 komentarz: