niedziela, 5 czerwca 2016

Saszetki naleśnikowe curry z ajwar i kurczakiem gyros, skąpane w dipie paprykowym

Pichcąc słuchałam: Chet Faker " TO ME"

Składniki (ok. 12 szt):

Naleśniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki curry
60g roztopionego masła
woda mineralna gazowana
mleko
sól

Farsz:
1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa gyros
oliwa
150g pasty ajwar
250g mrożonych brokułów
250g mrożonej mini marchewki
150g mrożonego zielonego groszku
pieprz

Dip paprykowy:
4 łyżki majonezu (najlepiej Kieleckiego)
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz


Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, curry, roztopione masło, odrobinę wody gazowanej oraz jajka. Mieszamy.
Po chwili dodajemy mleko i - cały czas mieszając - wyrabiamy gładką masę o konsystencji odpowiedniej do naleśników.

Patelnię do naleśników rozgrzewamy i smażymy na niej nasze naleśniki (uwaga: bez tłuszczu!!!)

Gorące naleśniki przykrywamy talerzem lub pokrywką, tak aby zmiękły.

Teraz marynujemy kurczaka:
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy nieco oliwy oraz dość dużo przyprawy do gyrosa. Marynujemy tak kurczaka w lodówce przez około godzinę.

Po tym czasie, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy w naczyniu żaroodpornym kurczaka przez 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa na farsz:
Mini marchewkę, brokuły oraz groszek wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez ok 10 minut.

Kiedy kurczak będzie już gotowy, kroimy go na małe kawałeczki i przerzucamy do miski. Dodajemy ugotowane warzywa, przerzucamy pastę ajwar i doprawiamy pieprzem do smaku.

Farsz wykładamy na naleśniki i formujemy z nich sakiewki. Sakiewki można przewiązywać szczypiorkiem, nicią, sznurkiem lub... czymkolwiek mamy pod ręką ;)

Piekarnik znów nagrzewamy do 200 stopni i w naczyniu żaroodpornym pieczemy nasze sakiewki (bez przykrycia) przez 15 minut. 


I dip:
wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Dip wstawiamy do lodówki.

Smacznego! :) 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz