wtorek, 7 czerwca 2016

Błyskawiczne ciasto z truskawkami

Pichcąc słuchałam: Jose Gonzalez "HEARTBEATS"

Składniki:
250g mąki pszennej
100g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
130g masła
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
truskawki
cukier wanilinowy

Masło topimy i zostawiamy do ostudzenia.
W osobnej misce ubijamy jajka wraz z cukrem, aż do uzyskania całkiem "puszystej" masy.
Po tym czasie dodajemy ostudzone masło i miksujemy raz jeszcze.
Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sokiem z cytryny.
Wszystko miksujemy. Ciasto powinno być gęste.

Tortownicę (średnica 21cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto.

Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na powierzchni ciasta (skrojoną stroną do góry) i lekko dociskamy.
Posypujemy cukrem wanilinowym.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy w nim ciasto przez 55 minut.

Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz