niedziela, 26 czerwca 2016

Lekka sałatka z rukolą, melonem, kurczakiem i prażonymi migdałami

Pichcąc słuchałam: Arctic Monkeys  "SNAP OUT OF IT"

Składniki:

świeża rukola
1 pojedyncza pierś z kurczaka
melon (nieduży kawałek)
migdały w płatkach
ser grana padano
oregano
bazylia
mielona słodka papryka
oliwa
sos winegret


Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy go lekko oliwą i posypujemy bazylią, oregano oraz słodką papryką. Dokładnie smarujemy go marynatą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim kurczaka przez 40 minut.

Rukolę dokładnie myjemy i wsypujemy do dużej miski. Ugotowanego kurczaka kroimy na małe kawałki i dodajemy do rukoli. Melon kroimy na cienkie i małe plasterki, po czym dodajemy do sałatki. 
Migały w płatkach prażymy na suchej patelni. Wsypujemy do miski.
Ser grana padano ścieramy na cieniutkie płatki, dodajemy do reszty składników.

Sałatkę skrapiamy sosem winegret.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz