niedziela, 19 czerwca 2016

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Pichcąc słuchałam: Tiziano Ferro  "DESDE MANANA NO LO SE"

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła (200g)
50g świeżych drożdży
4 jajka
800g mąki pszennej
masło do posmarowania tortownicy

500g truskawek

Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g cukru
50g masła


UWAGA: ciasto zaczynamy przygotowywać minimum 6 godzin wcześniej (a najlepiej całą noc)

W garnku podgrzewamy mleko, cukier i masło, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka. Lekko ubijamy mikserem. W palcach rozkruszamy drożdże, dodajemy do zaczynu i mieszamy łyżką.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 6 godzin (a najlepiej całą noc).

Po tym czasie, przesiewamy mąkę i ręką zagniatamy ciasto (aż będzie swobodnie odchodzić od ścianek garnka).

Dół tortownicy (średnica 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Rozrywamy kawałki ciasta i układamy w tortownicy (kawałek na środek, reszta kawałów dookoła).

Truskawki myjemy, kroimy na pół i lekko wciskamy w ciasto (pokrojoną stroną do góry)

Przygotowujemy kruszonkę: topimy masło, dodajemy cukier oraz mąkę i palcami wyrabiamy w kruszonkę.

Ciasto posypujemy hojnie kruszonką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy w nim ciasto, najpierw 20 minut przy otwartych drzwiczkach, potem jeszcze 40 minut, przy drzwiczkach już zamkniętych.

Smacznego! :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz