sobota, 11 czerwca 2016

Ptysie z kremem truskawkowym

Pichcąc słuchałam: Asaf Avidan  "MAYBE YOU ARE"

Składniki:

Ptysie:
250ml wody
100g masła
1 szklanka mąki
4 jajka
sól

Krem truskawkowy:
350g śmietany kremówki 36%
200g truskawek
2 łyżki cukru
2 łyżki galaretki truskawkowej, rozpuszczonej w 1/5 szklanki gorącej wody

Masło kroimy na mniejsze kawałki i zagotowujemy w lekko osolonej wodzie, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zmniejszamy ogień na minimum.
Powoli przesiewamy mąkę, cały czas energicznie mieszając ciasto drewnianą łyżką. Musimy uważać, żeby się nie przypaliło!
Kiedy ciasto połączy się w jednolitą masę, zostawiamy je do ostygnięcia.
Następnie, po kolei wbijamy 4 jajka i łączymy wszystko przy użyciu miksera.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy lub łyżki formujemy małe ptysie (uwaga: musimy pozostawić między nimi min. 2 cm odstępów)

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim ptysie przez ok. 30 minut.

Teraz pora na krem:
Truskawki wraz z cukrem miksujemy przy użyciu blendera.
W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę.
Następnie, dodajemy do niej mus truskawkowy i galaretkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krem wkładamy do lodówki, powinien nam ładnie stężeć.

Ostudzone ptysie kroimy na pół i przekładamy kremem.

Smacznego! :)






1 komentarz: