poniedziałek, 4 września 2017

Muffinki kakaowe z oreo - pyszne :)

Pichcąc słuchałamLemON "PAPIER"

Składniki (na ok. 18 niedużych babeczek):
200g mąki pszennej
40g ciemnego kakao bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200g cukru
szczypta soli
80g masła
220ml maślanki
2 jajka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
cienkie ciasteczka oreo (po jednym na muffinkę)

UWAGA! składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Na krem:
ok. 300ml śmietanki kremówki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
serek śmietankowy (tym razem kupiłam Łaciaty)
kilka cienkich ciasteczek oreo (łącznie na babeczki i krem zużyłam niecałe 2 opakowania)


W misce mieszamy: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Dodajemy masło pokrojone w kawałki. Wszystko rozcieramy/ugniatamy palcami, aż powstaną grudki/okruszki.

W drugiej misce mieszamy maślankę, jajka i aromat. 

Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i wszystko mieszamy mikserem - krótko!, tylko do połączenia składników.

Foremki na muffinki wykładamy papilotkami. (Tym razem mi się skończyły ... więc trzeba było improwizować i zrobiłam papilotki z papieru do pieczenia :))

Do każdej foremki wkładamy po 1 oreo. Następnie nakładamy ciasto - tak do ok. 3/4 wysokości. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut.

Następnie przygotowujemy krem.
Śmietankę ubijamy, na wysokich obrotach, z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek i razem jeszcze miksujemy. 
Kilka ciasteczek oreo drobno rozgniatamy (np. blenderem) i dodajemy je do masy. Całość mieszamy.
Następnie nakładamy na, zimne, babeczki.

Smacznego! :)





Tagliatelle z kurkami i smażonym boczkiem

Pichcąc słuchałamChildhood "CAMEO"

Składniki (2 porcje):
200g kurek

100g wędzonego boczku (np. w plastrach)
2 ząbki czosnku
2 garście świeżych liści szpinaku
garść orzechów włoskich
200g śmietanki 30%
makaron tagliatelle
masło do smażenia
sól
pieprz
mielona słodka papryka


Kurki bardzo dokładnie myjemy.
Czosnek i orzechy włoskie kroimy na malutkie kawałki. Smażymy na rozgrzanym maśle przez około minutę.
Następnie dodajemy wyczyszczone kurki i smażymy przez kolejne 2 minuty.

Na osobnej patelni smażymy boczek, skrojony wcześniej na mniejsze kawałki.

Do usmażonych kurek wlewamy śmietankę, dodajemy usmażony boczek, przyprawiamy solą, papryką oraz pieprzem i zagotowujemy.
Gasimy ogień.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Świeże liście szpinaku dokładnie myjemy, dodajemy do kurek. Przerzucamy makaron. Wszystko mieszamy ze sobą. Przyprawiamy znów solą, pieprzem oraz papryką. Całość podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez chwilę.

Gotowe danie przyozdabiamy kilkoma świeżymi liśćmi szpinaku.

Smacznego! :)







sobota, 26 sierpnia 2017

Kruche ciasto z malinami i puszystą budyniową pianką - idealne!

Pichcąc słuchałamX Ambassadors "RENEGADES"

Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g zimnego masła
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru

Na lekką budyniową piankę:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
1 cukier wanilinowy (16g) lub z prawdziwą wanilią
1 budyń waniliowy (40g) bez cukru
1 budyń śmietankowy (40g) bez cukru
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
500g malin
cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Zaczynamy od ciasta.
Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Wszystko szybko siekamy nożem - ciasto powinno przypominać kruszonkę. 
Dodajemy żółtka i cukier puder i szybko zagniatamy. 
Jeśli ciasto wyjdzie zbyt sypkie można dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: ok 40% i 60%. Obie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.

Blaszkę o wymiarach ok. 20x30cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce, lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. 

Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Teraz zabieramy się za budyniową piankę (spód musi być już całkowicie ostudzony).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, łyżka po łyżce, dodajemy cukier i cukier z wanilią, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Następnie powoli dodajemy oba budynie (proszek) i wlewamy olej, cały czas nie przerywamy ubijania.

Na upieczony i zimny spód wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy. Następnie gęsto układamy maliny (otworkami do góry). Maliny lekko dociskamy w pianę.
Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.

Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego! :)





niedziela, 20 sierpnia 2017

Rogale - pyszne domowe pieczywo :)

Pichcąc słuchałamKrzysztof Zalewski "MIŁOŚĆ MIŁOŚĆ"

Składniki (ok. 14-16 sztuk):
600g mąki pszennej (użyłam typ 550)
1 płaska łyżka soli
4 łyżki oleju
360g letniej wody

Na rozczyn:
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki letniego mleka

Do posypania:
1 jajko
mak


Najpierw przygotowujemy rozczyn, przepis tutaj.

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, rozczyn, olej i letnią wodę. Zagniatamy ciasto - ręcznie wyrabiamy ok. 8 minut. W trakcie wyrabiania ciasta można dodać jeszcze nieco mąki, ale nie za dużo, pod koniec wyrabiania ciasto powinno się jeszcze lekko lepić do dłoni. 

Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, najlepiej pod przykryciem, na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze raz krótko zagniatamy. Dzielimy na 2 części - obie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40x20cm i wycinamy z nich trójkąty. Łącznie powinno wyjść ok. 14-16 rogali. 
Każdy trójkąt zawijamy w rogalik.

Rogale przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut.

Wyrośnięte rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez ok. 28 minut.

Smacznego! :)








wtorek, 15 sierpnia 2017

Placuszki z jagodami

Pichcąc słuchałamPiotr Zioła feat. Natalia Przybysz "ZAPALNIKI"

Składniki:
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 mały cukier waniliowy (lub z prawdziwą wanilią)
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
300ml mleka
jagody
+ nieco oleju do smażenia

Do podania:
jagody, syrop klonowy


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

W osobnej misce ubijamy jajka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy łyżką.
Dodajemy przesiane składniki i mleko i wszystko mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię (z niewielką! ilością oleju) wykładamy ciasto, po ok. 2 łyżki na jednego placka. Następnie na każdy z placuszków rozsypujemy po kilka-kilkanaście jagód. 
Jak się już lekko zarumienią, to przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażymy.

Podajemy np. z syropem klonowym i świeżymi jagodami.

Smacznego! :)




sobota, 12 sierpnia 2017

Sałatka a'la Cezar - szybka i pyszna :)

Pichcąc słuchałamRival Sons "SECRET"

Składniki:
mix sałat
1 duży pojedynczy filet z kurczaka
2 pomidory
kilka pomidorków koktajlowych
boczek wędzony w cienkich plasterkach
grzanki
kilka kromek bagietki
1 ząbek czosnku
nieco oliwy
troszkę masła
bazylia
oregano
słodka papryka
parmezan lub grana padano

Sos (przepis tutaj):
6 łyżek majonezu (kieleckiego)
3 łyżeczki miodu
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 ząbek czosnku
sól
pieprz



Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, odcinamy to co ble i kroimy na 2-3 kawałki.
Kilka łyżek oliwy łączymy z bazylią i oregano, dodajemy nieco słodkiej papryki. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy go naszą marynatą. Wstawiamy go do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy kurczaka ok. 30 minut.

Plasterki boczku smażymy na (suchej!) patelni.

Pomidorki myjemy i kroimy na kawałki.

Bagietkę kroimy na kawałki ok. 1-1,5 cm. Smarujemy je nieco masłem i wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika (czas pieczenia zależy od tego jakie mamy pieczywo ;) chodzi o to, żeby się zarumieniły i zrobiły chrupiące :)). Po wyjęciu z piekarnika rozcieramy (rozsmarowujemy) na nich ząbek czosnku przekrojony na pół.

Teraz przygotowujemy sos, przepis tutaj.

Mamy już wszytko gotowe, teraz już tylko połączyć składniki: na talerz wykładamy sałatę, dodajemy pokrojone pomidorki, kilka plasterków boczku, kurczaka pokrojonego w kawałki. Dodajemy sos, grzanki i starty grana padano. Podajemy z chrupiącymi kromeczkami z bagietki.

Smacznego! :)





czwartek, 10 sierpnia 2017

Placuszki z owocami sezonowymi

Pichcąc słuchałamImagine Dragons "THUNDER"

Składniki:
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego (lub z prawdziwą wanilią)
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 150 g borówek amerykańskich
ok. 150 g malin
nieco masła do smażenia

Do podania:
cukier puder/ syrop klonowy 


Najpierw do miski wrzucamy jogurt, jajka i cukier waniliowy i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. 
Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników.

Dorzucamy ok. 100g borówek i ok. 50g malin i delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię i nakładamy po 1 łyżce ciasta na placek. Smażymy na średnim ogniu do czasu aż ładnie urosną i się zrumienią. W trakcie smażenia możemy pododawać jeszcze kilka jagód/malin na wierzch placuszków.
Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy do zrumienienia. 

Podajemy np. z cukrem pudrem i owocami.

Smacznego! :)