wtorek, 15 sierpnia 2017

Placuszki z jagodami

Pichcąc słuchałamPiotr Zioła feat. Natalia Przybysz "ZAPALNIKI"

Składniki:
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 mały cukier waniliowy (lub z prawdziwą wanilią)
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
300ml mleka
jagody
+ nieco oleju do smażenia

Do podania:
jagody, syrop klonowy


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

W osobnej misce ubijamy jajka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy łyżką.
Dodajemy przesiane składniki i mleko i wszystko mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię (z niewielką! ilością oleju) wykładamy ciasto, po ok. 2 łyżki na jednego placka. Następnie na każdy z placuszków rozsypujemy po kilka-kilkanaście jagód. 
Jak się już lekko zarumienią, to przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażymy.

Podajemy np. z syropem klonowym i świeżymi jagodami.

Smacznego! :)




2 komentarze: