poniedziałek, 4 września 2017

Tagliatelle z kurkami i smażonym boczkiem

Pichcąc słuchałamChildhood "CAMEO"

Składniki (2 porcje):
200g kurek

100g wędzonego boczku (np. w plastrach)
2 ząbki czosnku
2 garście świeżych liści szpinaku
garść orzechów włoskich
200g śmietanki 30%
makaron tagliatelle
masło do smażenia
sól
pieprz
mielona słodka papryka


Kurki bardzo dokładnie myjemy.
Czosnek i orzechy włoskie kroimy na malutkie kawałki. Smażymy na rozgrzanym maśle przez około minutę.
Następnie dodajemy wyczyszczone kurki i smażymy przez kolejne 2 minuty.

Na osobnej patelni smażymy boczek, skrojony wcześniej na mniejsze kawałki.

Do usmażonych kurek wlewamy śmietankę, dodajemy usmażony boczek, przyprawiamy solą, papryką oraz pieprzem i zagotowujemy.
Gasimy ogień.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Świeże liście szpinaku dokładnie myjemy, dodajemy do kurek. Przerzucamy makaron. Wszystko mieszamy ze sobą. Przyprawiamy znów solą, pieprzem oraz papryką. Całość podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez chwilę.

Gotowe danie przyozdabiamy kilkoma świeżymi liśćmi szpinaku.

Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz