niedziela, 20 sierpnia 2017

Rogale - pyszne domowe pieczywo :)

Pichcąc słuchałamKrzysztof Zalewski "MIŁOŚĆ MIŁOŚĆ"

Składniki (ok. 14-16 sztuk):
600g mąki pszennej (użyłam typ 550)
1 płaska łyżka soli
4 łyżki oleju
360g letniej wody

Na rozczyn:
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki letniego mleka

Do posypania:
1 jajko
mak


Najpierw przygotowujemy rozczyn, przepis tutaj.

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, rozczyn, olej i letnią wodę. Zagniatamy ciasto - ręcznie wyrabiamy ok. 8 minut. W trakcie wyrabiania ciasta można dodać jeszcze nieco mąki, ale nie za dużo, pod koniec wyrabiania ciasto powinno się jeszcze lekko lepić do dłoni. 

Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, najlepiej pod przykryciem, na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze raz krótko zagniatamy. Dzielimy na 2 części - obie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40x20cm i wycinamy z nich trójkąty. Łącznie powinno wyjść ok. 14-16 rogali. 
Każdy trójkąt zawijamy w rogalik.

Rogale przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut.

Wyrośnięte rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez ok. 28 minut.

Smacznego! :)








1 komentarz: