sobota, 26 sierpnia 2017

Kruche ciasto z malinami i puszystą budyniową pianką - idealne!

Pichcąc słuchałamX Ambassadors "RENEGADES"

Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g zimnego masła
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru

Na lekką budyniową piankę:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
1 cukier wanilinowy (16g) lub z prawdziwą wanilią
1 budyń waniliowy (40g) bez cukru
1 budyń śmietankowy (40g) bez cukru
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
500g malin
cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Zaczynamy od ciasta.
Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Wszystko szybko siekamy nożem - ciasto powinno przypominać kruszonkę. 
Dodajemy żółtka i cukier puder i szybko zagniatamy. 
Jeśli ciasto wyjdzie zbyt sypkie można dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: ok 40% i 60%. Obie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.

Blaszkę o wymiarach ok. 20x30cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce, lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. 

Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Teraz zabieramy się za budyniową piankę (spód musi być już całkowicie ostudzony).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, łyżka po łyżce, dodajemy cukier i cukier z wanilią, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Następnie powoli dodajemy oba budynie (proszek) i wlewamy olej, cały czas nie przerywamy ubijania.

Na upieczony i zimny spód wykładamy ubitą pianę. Wyrównujemy. Następnie gęsto układamy maliny (otworkami do góry). Maliny lekko dociskamy w pianę.
Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.

Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz