wtorek, 6 września 2016

Mini bułeczki pszenno-żytnie

Przygotowując słuchałamSean Riley & The Slowriders "DILI"

Składniki (na ok. 10 mini bułeczek):
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
25g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki cukru (1 do rozczynu + 1 do ciasta)
1,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki oliwy

Na wierzch:
1 jajko
płatki owsiane
siemię lniane

Na początku przygotowujemy rozczyn:
Drożdże mieszamy z połową szklanki ciepłej wody, 1 łyżką cukru oraz 3-4 łyżkami mąki pszennej.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki wsypujemy do miski. Dodajemy rozczyn, resztę wody, 1 łyżkę cukru, sól oraz oliwę.
Ciasto wyrabiamy mikserem, aż stanie się gładkie i elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz 20 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie z ciasta formujemy 10 bułeczek. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 35 minut.

Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem i nacinamy ostrym nożem. Posypujemy płatkami owsianymi i/lub siemieniem.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy z nim bułeczki przez 20 -22 minuty.

Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz