niedziela, 4 września 2016

Pszenne ślimaki z nutą cynamonu

Pichcąc słuchałam: Myslovitz "MY"


Składniki (na 10 bułek):
3 szklanki mąki pszennej
250ml letniego mleka
30g masła - roztopionego
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka cynamonu
0,5 łyżeczki soli

Rozczyn:
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki letniego mleka

Dodatkowo:
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka mleka
1 jajko
sezam

Na samym początku przygotowujemy rozczyn: np. z przepisu tutaj

Rozczyn łączymy ze wszystkimi składnikami na ciasto. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
Formujemy je w kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Po tym czasie wykładamy je na stolnicę i dzielimy na 10 części. Każdą część wałkujemy na placek.
Każdy placek smarujemy roztopionym masłem, po czym zwijamy w rulon (jak naleśniki).
Każdy rulonik zwijamy w formę ślimaka - koniec podwijamy na spód bułki.

Ślimaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Tuż przed pieczeniem bułki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem oraz posypujemy sezamem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim ślimaki przez 18 minut.

Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz