sobota, 10 września 2016

Dorsz curry

Pichcąc słuchałam: The Moody Blues "NIGHTS IN WHITE SATIN"

Składniki (na 4 porcje):
Ryba:
4 filety z dorsza
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka curry
sól
pieprz
masło do smażenia

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów krojonych
0,5 cebuli
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki czerwonego wina
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
oliwa
sól
pieprz

Ziemniaczki zapiekane z pieczarkami:
4 ziemniaki
200g pieczarek
1 łyżeczka oregano
oliwa
sól
pieprz

Filety myjemy i dokładnie osuszany papierowym ręcznikiem.
W talerzu mieszamy mąkę z curry.
Filety doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie obtaczamy w mące-curry.

Na patelni rozgrzewamy masło, po czym smażymy filety: 5 minut z jednej strony i 2 minuty z drugiej.

Sos:
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
W garnku rozgrzewamy nieco oliwy, po czym podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem.
Dodajemy pomidory z puszki, cukier, oregano, bazylię - oraz sól i pieprz.
Wszystko mieszamy i zagotowujemy.
Dolewamy wino oraz dodajemy masło - sos gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
Po tym czasie sos zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem, aż uzyska gładką konsystencję.

Ziemniaczki zapiekane:
Ziemniaki kroimy w kostkę, a pieczarki na mniejsze kawałki. Wykładamy je na blaszkę, posypujemy solą, pieprzem, oregano oraz okraszamy oliwą. 
Wszystko ze sobą mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni i pieczemy ziemniaki przez 20 minut.

Smacznego! :) 




1 komentarz:

  1. Bardzo lubię połączenie ryby z pieczarkami, plus jeszcze curry do ryby :) Mniam!
    A piosenkę uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń