niedziela, 18 października 2015

Potrawka z kurczaka, kaszy gryczanej i prażonego słonecznika

Pichcąc słuchałam: Disclosure ft. Lorde "MAGNETS"

Składniki (na 4 porcje):
1 podwójna pierś z kurczaka
200g kaszy gryczanej
2 cebule
6 kawałków suszonych pomidorów
5 łyżek słonecznika
2 duże garście liści szpinaku
4 ząbki czosnku
oregano
zmielona słodka papryka
masło
sos sojowy
oliwa
sól
pieprz

Kilka godzin przed przygotowaniem potrawki, zajmiemy się zamarynowaniem kurczaka.

Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy na kawałki. Skrapiamy go obficie sosem sojowym, dodajemy nieco oliwy oraz zmielonej słodkiej papryki i odstawiamy do lodówki parę godzin (albo nawet na całą noc)

Po tym czasie, cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę, wsypujemy słonecznik i smażymy wszystko na rozgrzanej patelni, aż nabierze lekkich rumieńców. Dodajemy pokrojone: suszone pomidory oraz liście szpinaku. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy jeszcze 3 minuty na mniejszym ogniu.

Osobno gotujemy kaszę gryczaną, według przepisu na opakowaniu.

Po ugotowaniu, kaszę przesypujemy do reszty składników na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz dodajemy kilka plasterków masła. Całość mieszamy i smażymy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Po tym czasie przenosimy potrawkę do osobnej miski, a na nagrzanej nadal patelni smażymy naszego zamarynowanego kurczaka. Kiedy mięso będzie gotowe (białe, lecz soczyste), przesypujemy z powrotem kaszę. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze na małym ogniu przez 3 minuty.

Możemy przyprawić do smaku pieprzem i słodką papryką oraz udekorować świeżymi liśćmi szpinaku.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz