niedziela, 18 października 2015

Gozleme (tureckie chlebki) nadziewane pastą z kurczaka i szpinakiem

Pichcąc słuchałam: Nothing But Thieves "IF I GET HIGH"

Składniki (na 4 -5 sztuk):

Gozleme
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki ciepłej wody
oliwa

Nadzienie
1 podwójna pierś z kurczaka
2 garście liści szpinaku
2 ząbki czosnku
8 suszonych pomidorów
mozzarella
majonez (najlepiej Kielecki)
1 kostka rosołowa
masło
sól
pieprz


Zaczynamy od podstaw, czyli przyszykowania ciasta na chlebki.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i mieszamy, aż składniki się połączą.
Do osobnej miski rozkruszamy drożdże. Zasypujemy cukrem, dodajemy 3 łyżki ciepłej wody. Mieszamy i zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłym miejscu.

Po tym czasie, do miski gdzie mamy mąkę dodajemy rozczyn oraz 3/4 szklanki ciepłej wody i wyrabiamy ręką ciasto. Kiedy będzie gotowe, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy sobie składniki na farsz. I tak, po kolei:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, pozbawiamy kostek oraz włókien i kroimy na dość duże kawałki.
W garnku zagotowujemy wodę wraz z kostką rosołową i wrzucamy kurczaka. Gotujemy go ok. 7 minut - aż stanie się biały. Po tym czasie, przerzucamy go do misy blendera i miksujemy na pastę.
Kiedy kurczak będzie już zmielony, dodajemy 3 -4 łyżki majonezu, sól oraz pieprz i mieszamy, aż składniki się połączą.

Liście szpinaku myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku kroimy na drobną kostkę.
Na patelni roztapiamy trochę masła, a następnie wrzucamy pokrojony szpinak i czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smażymy chwilę, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.

Mozzarellę kroimy na plasterki, zaś suszone pomidory na mniejsze kawałki.

Wracamy teraz do gozleme.

Po godzinie, kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, przenosimy je na stolnicę i dzielimy na 4 -5 kawałków.
Każdy kawałek osobno formujemy w kulę, a następnie wałkujemy na okrągły placek.
Na połowę każdego placka wykładamy nasz farsz: pastę z kurczaka, szpinak, suszone pomidory i mozzarellę. Zawijamy drugą połowę i zlepiamy cały chlebek, jak pierogi.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy gozleme po ok. 2 minuty z każdej strony.

Gorące chlebki suszymy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz