sobota, 3 października 2015

Ciasteczka amaretti

Pichcąc słuchałam: U2 "RED HILL MINING TOWN"

Składniki:
2 białka
170 g mielonych migdałów
150 g cukru pudru
15 ml likieru amaretto

Białka ubijamy w misie na bardzo sztywną, lśniącą pianę.

Do osobnej miski wsypujemy zmielone na proszek migdały i przesiewamy do nich cukier puder. Mieszamy oba składniki, aż całkowicie się połączą. Do powstałego proszku dodajemy ubitą pianę oraz likier amaretto.
Całość mieszamy przy użyciu łyżki - masa powinna być dosyć gęsta i klejąca.

Blachę do pieczenia przykrywamy papierem do wypieków. Przy pomocy łyżeczki wykładamy na nią niewielkie ilości masy amaretti (mniej więcej wielkości monety 1zł). Pamiętajmy o zachowaniu pewnych odstępów, inaczej ciasteczka się nam zleją ze sobą.

Piekarnik nastawiamy na funkcję termoobiegu i nagrzewamy do 160 stopni.

Ciasteczka pieczemy przez 20 minut. Po wyciągnięciu, szybko przenosimy je na talerz, aby zachowały swoją specyficzną kruchość.

Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz