środa, 21 października 2015

Caponata z bakłażanem

Pichcąc słuchałam: FOALS "GIVE IT ALL"

Składniki (na 4 porcje):
2 bakłażany
4 nieduże pomidory lub 3 większe
1 puszka pomidorów w zalewie
5 łodyg selera naciowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
50g pestek słonecznika (łuskanego)
cukier
oregano
sól
pieprz
oliwa

Zaczynamy od tego, że bakłażany myjemy, kroimy w drobną kostkę, a następnie solimy. I zostawiamy je w takiej formie na ok 30 minut.

W międzyczasie kroimy cebulę na pióra oraz czosnek w kostkę i razem smażymy na patelni, aż lekko zbrązowieją. 
Seler kroimy w kostkę, dorzucamy na patelnię, dodajemy słonecznik i razem smażymy przez 5 - 7 minut.

Na osobnej patelnii smażymy bakłażany, przez ok. 5 -7 minut.

Pomidory kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy do bakłażana. Pomidory w puszcze kroimy na mniejsze części i przelewamy również na tę samą patelnię. Dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę bakłażanów, selera i cebuli. 
Doprawiamy jedną łyżeczką cukru, oregano, solą i pieprzem - i gotujemy na małym ogniu przez 15 - 20 minut.

Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz