sobota, 14 marca 2015

Klasyczne magdalenki

Magdalenki.... urok dzieciństwa. Od dawna szukałam przepisu, który pozwoliłby mi na odtworzenie dokładnie takiego smaku, jaki pamiętam z dawnych lat. I wiecie co? Chyba naprawdę się udało :)

Pichcąc słuchałam: Seafret "OCEANS"

Składniki (ok 15 magdalenek):
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki cukru
skórka starta z 1 małej cytryny (lub skórka starta z 3/4 cytryny standardowych rozmiarów)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
80 g masła
masło do wysmarowania foremki
mąka do oprószenia foremki

To będzie łatwa robota: mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce jajka ubijamy z cukrem, skórką cytrynową, cukrem waniliowym i aromatem na jednolitą masę. Masa powinna być jasna i dość puszysta. Dodajemy mąkę i wszystko mieszamy - tym razem już łyżką. Następnie na patelni roztapiamy masło, studzimy i dodajemy do masy.  Znów mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. 
Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Po tym czasie, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Foremkę do magdalenek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Nadmiar mąki strzepujemy. Zagłębienia w foremce napełniamy łyżką ciasta. 
Magdalenki pieczemy przez 13 minut (można wydłużyć o 2 minuty, jeśli jest taka potrzeba, generalnie jednak powinny być dość jasne). 

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz