niedziela, 22 marca 2015

Pierożki samosa

Indyjskie pierożki samosa to bardzo znana i ceniona przekąska - popularna przede wszystkim w Azji, ale i również w niektórych krajach Afryki. Pierożki w moim wykonaniu są jednak nieco zmodyfikowane = ukłon w stronę kuchni polskiej. Dzięki temu mają łagodny, aksamitny smak - przez który nadal przebija jednak wschodnio-orientalna natura.

Pichcąc słuchałam : Bon Iver "SKINNY LOVE"

Składniki:

Nadzienie:
6 ziemniaków
2 cebule
4 ząbki czosnku
mrożona mieszanka: marchewka z groszkiem
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/3 łyżeczki chilli
1 łyżeczka masła
sól
pieprz

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki oleju
1 łyżka rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli
olej do smażenia

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie - kiedy będą już gotowe, ubijamy je na puree.
Cebule kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż się ładnie zeszkli. Następnie dodajmy starte (lub pokrojone na drobną kostkę) ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze krótką chwilę na patelni.
W międzyczasie, mrożoną marchewkę z groszkiem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (pamiętając o dodaniu do gotującej się wody łyżki masła).
Kiedy warzywa będą gotowe, w dużej misce łączymy wszystkie składniki farszu: ziemniaki, cebulę z przyprawami oraz marchewkę z groszkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem - i odstawiamy na bok, bo teraz zajmiemy się ciastem.

Z mąki, wody, oleju, masła i soli zagniatamy ciasto, jak na pierogi. Przy pomocy szklanki, wykrawamy koła (tak, zupełnie jak na polskie pierogi :) Do każdego koła nakładamy łyżkę farszu i zalepiamy brzegi.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze pierożki, równomiernie z obu stron.

Tyle filozofii - dosyć proste, prawda? A jak smakuje! :)

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz