sobota, 14 marca 2015

Potrawka z kurczaka po marokańsku

Co najbardziej lubię w potrawach jednogarnkowych (albo bardziej: "jednopatelniowych")? : robi się je błyskawicznie, wszystkie składniki świetnie przechodzą swoim własnym smakiem, a na dodatek.... jest potem naprawdę mało mycia ;)

Potrawka z kurczaka po marokańsku - to doskonała pozycja dla tych, którzy uwielbiają potrawy w wyczuwalną fuzją przypraw.

Pichcąc słuchałam: Sunset Sons "REMEMBER"

Składniki:
500 g filetów z kurczaka
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
pomidory w puszcze
200 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub chili)
1/2 łyżeczki kardamonu
sól
pieprz
kuskus

Cebulę kroimy na krążki, a czosnek na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy wcześniej skrojone warzywa i smażymy je, aż się zeszklą.
Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie kroimy na kawałki. Dodajemy go do przygotowanej cebuli i dalej smażymy, aż stan się biały.
Teraz dzieli nas już tylko krok od zwycięstwa:
Do patelni dokładamy po kolei wszystkie składniki: paprykę pokrojoną w drobne paseczki, skrojone pomidory z puszki wraz z zalewą, cynamon, kolendrę, obie papryki, curry i kardamon. Dolewamy bulion, mieszamy całość i gotujemy na niedużym ogniu przez około 20 minut, aż potrawa zgęstnieje.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli potrawka wyda nam się zbyt gęsta, warto dolać jeszcze trochę przecieru pomidorowego.

Potrawka najlepiej smakuje z kuskusem.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz