niedziela, 22 marca 2015

Sajgonki

Dzisiaj miałam ochotę na coś innego niż wiecznie-powtarzające się: ziemniaki, kurczak, makaron... I wtedy przyszły mi na myśl sajgonki. Orientalne, chrupiące, polane słodki-ostrym sosem chilli.
Taka chwila oddechu od tradycyjnej, polskiej kuchni i jej podobnych :)

Pichcąc słuchałam: Muse "MADNESS"

Składniki:
500 g mięsa mielonego (najlepiej mieszane)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka starta na tarce
4 łyżki sosu sojowego
150 g ugotowanego makaronu ryżowego
6 - 8 grzybów mun
1 jajko
mielona słodka papryka
przyprawa do mięsa mielonego
sól
pieprz

3 opakowania papieru ryżowego (małego)
olej do smażenia
słodko-pikantny sos chilli

Cebulę i czosnek kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy wcześniej skrojoną cebulę, czosnek oraz startą marchewkę. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy mięso. Przyprawiamy mieszanką do mięsa mielonego, solą i pieprzem - i całość smażymy do momentu, aż mięso będzie gotowe.
Wtedy dodajemy sos sojowy i smażymy całość jeszcze przez minutę.
Makaron ryżowy przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Kiedy ostygnie, kroimy go na drobne kawałeczki.
Grzybki mun przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, następnie kroimy w drobną kostkę.
Do dużej miski przekładamy: mięso, makaron ryżowy, grzybki i jajko.Doprawiamy papryką, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Teraz czas na papier ryżowy: bierzemy jeden płatek papieru i zanurzamy go na parę sekund w ciepłej wodzie (musi zmięknąć). Wyciągamy go i kładziemy na talerzu. Nakładamy na niego łyżkę farszu i zwijamy, jak krokiety (sposób zwijania pokazany jest na opakowaniu papieru).

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze sajgonki, aż będą rumiane z obu stron.

Sajgonki najlepiej smakują z egzotycznym słodko-pikantnym sosem chilli.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz