niedziela, 10 lipca 2016

Mini rogaliki z cytrynową ricottą i czekoladą

Pichcąc słuchałam: Kings of Leon  "SEX ON FIRE"

Składniki ( na ok. 50 mini rogalików):

Rozczyn:
30g drożdży (świeżych)
1/4 szklanki mleka
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej

Ciasto:
600g mąki pszennej (+ trochę do podsypania)
250ml zimnego mleka
100g cukru
80g roztopionego masła
4 jajka
szczypta soli
2 tabliczki czekolady Milka
ricotta
1 cytryna
cukier wanilinowy

Zaczynamy od rozczynu. Przygotowujemy go według tego przepisu: rozczyn

Kiedy rozczyn jest gotowy, mieszamy go na stolnicy z mąką, mlekiem, cukrem, 2 jajkami oraz szczyptą soli. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy wszystko do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i sprężyste.
Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Cytrynę parzymy wrzątkiem. Ścieramy na tarce jej skórkę.
Ricottę przekładamy do garnuszka, wsypujemy startą skórkę cytrynową, łyżkę soku z cytryny oraz 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego. Mieszamy wszystko na gładką masę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każdą rozwałkujemy i wycinamy z nich trójkąty równoramienne. U podstaw każdego trójkąta układamy kawałek czekolady oraz nieco ricotty.
Zawijamy w kierunku najdłuższego wierzchołka.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nich rogaliki.
Z 2 pozostałych jajek wydzielamy żółtka. Bełtamy je widelcem i smarujemy nim nasze rogaliki.
Na wierzchu posypujemy je nieco cukrem wanilinowym.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy w nim rogaliki przez 22 minuty.

Smacznego! :)







2 komentarze: