poniedziałek, 25 lipca 2016

Creme caramel

Pichcąc słuchałam: Kaleo  "I CAN'T GO ON WITHOUT YOU"

Składniki (na 4 porcje):
Krem:
2 jajka
3 żółtka
500ml mleka 3,2%
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
sól
masło do posmarowania ramekinów

Karmel:
pół szklanki cukru
3 łyżki wody
1 łyżeczka soku z cytryny

UWAGA: deser przygotowujemy dzień przed podaniem, ponieważ powinien chłodzić się w lodówce przez całą noc


Przy pomocy miksera mieszamy w misce wszystkie składniki na krem: 2 jajka, 3 żółtka, mleko, cukier, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Wykonujemy około 100 obrotów.
Po tym czasie przecedzamy masę jajeczną przez sitko do nowego naczynia. Odstawiamy na bok.

Teraz zajmujemy się karmelem:
Do garnuszka wsypujemy cukier, wlewamy 3 łyżki wody oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wszystko mieszamy i wstawiamy na ogień. Podgrzewamy do momentu, aż powstanie nam złocisty karmel.
UWAGA: nie mieszamy cukru za pomocą łyżki ani niczego w tym stylu! Można jedynie delikatnie poruszać rączką garnuszka.
Kiedy cukier nam się skarmelizuje, czekamy jeszcze chwilę, aż znikną bąbelki.

Foremki ramekiny smarujemy masłem. Następnie, na dno wlewamy karmel. Czekamy parę minut, aż karmel się usztywni. Wtedy przelewamy masę jajeczną.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.

Ramekiny z masą przekładamy na wysoką blaszkę. Zalewamy ją wrzącą wodą, tak aby sięgała mniej więcej do połowy naszych foremek. Całą blaszkę z ramekinami przykrywamy folią aluminiową.

Pieczemy blaszkę pod przykryciem przez 45 minut.

Po tym czasie wyciągamy foremki i zostawiamy do ostygnięcia. Wtedy wkładamy je do lodówki i chłodzimy przez całą noc.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz