niedziela, 26 czerwca 2016

Lekka sałatka z rukolą, melonem, kurczakiem i prażonymi migdałami

Pichcąc słuchałam: Arctic Monkeys  "SNAP OUT OF IT"

Składniki:

świeża rukola
1 pojedyncza pierś z kurczaka
melon (nieduży kawałek)
migdały w płatkach
ser grana padano
oregano
bazylia
mielona słodka papryka
oliwa
sos winegret


Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy go lekko oliwą i posypujemy bazylią, oregano oraz słodką papryką. Dokładnie smarujemy go marynatą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim kurczaka przez 40 minut.

Rukolę dokładnie myjemy i wsypujemy do dużej miski. Ugotowanego kurczaka kroimy na małe kawałki i dodajemy do rukoli. Melon kroimy na cienkie i małe plasterki, po czym dodajemy do sałatki. 
Migały w płatkach prażymy na suchej patelni. Wsypujemy do miski.
Ser grana padano ścieramy na cieniutkie płatki, dodajemy do reszty składników.

Sałatkę skrapiamy sosem winegret.

Smacznego! :)





Curry z kurczakiem i szparagami

Pichcąc słuchałam: Heartless Bastards  "ONLY FOR YOU"

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
3 łyżeczki pasty curry
2 ząbki czosnku
szparagi
masło klarowane
puszka mleczka kokosowego
ser grana padano
ryż
świeżo zmielony pieprz 

Kurczaka kroimy na paseczki. Czosnek kroimy w drobną kostkę.
Do miski wrzucamy kurczaka, czosnek oraz pastę curry. Dokładnie obtaczamy go w marynacie i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim kurczaka przez 40 minut.

Szparagi dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm.

Na patelni roztapiamy łyżkę masła klarowanego i smażymy na niej szparagi (przez parę minut, aż zmiękną.)

Kiedy szparagi będą gotowe, dorzucamy upieczonego kurczaka oraz mleczko kokosowe. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze na ogniu przez parę minut (mleczko powinno nieco zgęstnieć)

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Na ryż wykładamy kurczaka curry. Tuż przed podaniem przyozdabiamy go cienkimi płatkami sera grana padano oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego! :)






Lekka sałatka z rukolą, melonem, kurczakiem i prażonymi migdałami

Pichcąc słuchałam: Arctic Monkeys  "SNAP OUT OF IT"

Składniki:

świeża rukola
1 pojedyncza pierś z kurczaka
melon (nieduży kawałek)
migdały w płatkach
ser grana padano
oregano
bazylia
mielona słodka papryka
oliwa
sos winegret


Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy go lekko oliwą i posypujemy bazylią, oregano oraz słodką papryką. Dokładnie smarujemy go marynatą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim kurczaka przez 40 minut.

Rukolę dokładnie myjemy i wsypujemy do dużej miski. Ugotowanego kurczaka kroimy na małe kawałki i dodajemy do rukoli. Melon kroimy na cienkie i małe plasterki, po czym dodajemy do sałatki. 
Migały w płatkach prażymy na suchej patelni. Wsypujemy do miski.
Ser grana padano ścieramy na cieniutkie płatki, dodajemy do reszty składników.

Sałatkę skrapiamy sosem winegret.

Smacznego! :)





Bułki na parze z sosem truskawkowym

Pichcąc słuchałam: Dawid Podsiadło  "LONDON CRAWLER"

Składniki:
bułki na parze
500g truskawek
2 łyżki śmietany
szczypta cukru

Bułki gotujemy na parze, aż staną się gorące.

Truskawki dokładnie myjemy i miksujemy przy użyciu blendera. Dodajemy 2 łyżki śmietany oraz szczyptę cukru i mieszamy, do uzyskania jednolitego sosu.

Smacznego! :)




niedziela, 19 czerwca 2016

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Pichcąc słuchałam: Tiziano Ferro  "DESDE MANANA NO LO SE"

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła (200g)
50g świeżych drożdży
4 jajka
800g mąki pszennej
masło do posmarowania tortownicy

500g truskawek

Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g cukru
50g masła


UWAGA: ciasto zaczynamy przygotowywać minimum 6 godzin wcześniej (a najlepiej całą noc)

W garnku podgrzewamy mleko, cukier i masło, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka. Lekko ubijamy mikserem. W palcach rozkruszamy drożdże, dodajemy do zaczynu i mieszamy łyżką.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 6 godzin (a najlepiej całą noc).

Po tym czasie, przesiewamy mąkę i ręką zagniatamy ciasto (aż będzie swobodnie odchodzić od ścianek garnka).

Dół tortownicy (średnica 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Rozrywamy kawałki ciasta i układamy w tortownicy (kawałek na środek, reszta kawałów dookoła).

Truskawki myjemy, kroimy na pół i lekko wciskamy w ciasto (pokrojoną stroną do góry)

Przygotowujemy kruszonkę: topimy masło, dodajemy cukier oraz mąkę i palcami wyrabiamy w kruszonkę.

Ciasto posypujemy hojnie kruszonką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy w nim ciasto, najpierw 20 minut przy otwartych drzwiczkach, potem jeszcze 40 minut, przy drzwiczkach już zamkniętych.

Smacznego! :)










Kompot truskawkowy

Pichcąc słuchałam: Hozier  "CHERRY WINE"

Składniki:
1,5 litra wody
0,5kg truskawek
2 łyżki cukru

Zagotować wodę z cukrem. Po zagotowaniu, wrzucamy umyte truskawki (bez szypułek).Gotujemy pod przykryciem jeszcze parę minut.
Zestawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzony.

Smacznego! :)





Makaron z bazyliowym pesto i cukinią

Pichcąc słuchałam: The 1975  "A CHANGE OF HEART"

Składniki:
1 opakowanie świeżego szpinaku
1 łyżka masła
3-4 ząbki czosnku
2 cukinie
5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
1 łyżka pesto bazyliowe
orzechy włoskie
makaron
oliwa
sól
pieprz


Liście szpinaku dokładnie myjemy i  wrzucamy do garnka. Następnie dodajemy masło i dusimy chwilę na wolnym ogniu. Kolejno, dorzucamy skrojony w drobną kostkę czosnek, sól oraz pieprz. Dusimy całość ok 10 minut. 

Cukinie myjemy i kroimy w plasterki. Lekko skrapiamy oliwą i grillujemy/pieczemy w piekarniku/podsmażamy na patelni.

Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.

Łączymy wszystkie składniki: szpinak, cukinię, pomidory oraz pesto.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy sos i ozdabiamy kawałkami orzechów włoskich.

Smacznego! :)