niedziela, 3 maja 2015

Ptysie z pieczarkami

Coś na ząb!


Pichcąc słuchałam: Yael Naim "TOXIC"

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
250 ml wody
4 jajka
90g masła
500g pieczarek
2 cebule
oliwa/olej/masło
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Do rondelka przelewamy wodę, dodajemy masło i zagotowujemy.Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy szczyptę soli oraz przesianą mąkę. Na małym ogniu, drewnianą łyżką mieszamy całość, aż połączy się w ciasto. Wtedy zdejmujemy z ognia i powoli, dodajemy pojedynczo po żółtku, cały czas mieszając. Gotową, przestudzoną masą wypełniamy szprycę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy okrągłe, dość wysokie ptysie.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ok 20 - 25 minut, aż ptysie staną się rumiane.

Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałeczki.
Cebulę kroimy na drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie. Kiedy się lekko zarumieni, dodajemy pieczarki. Smażymy aż farsz nabierze koloru. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ptysie kroimy na pół i nadziewamy farszem.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz