sobota, 23 maja 2015

Pstrąg pieczony

Pichcąc słuchałam: Foals "INHALER"

Składniki:
2 pstrągi (wypatroszone)
4 ząbki czosnku
cebula
cytryna
40g masła
zmielona słodka papryka
brokuły
oliwa
sól
pieprz ziołowy lub cytrynowy
pieprz


Pstrągi dokładnie myjemy i usuwamy płetwy. Osuszamy je ręcznikiem papierowym.
Następnie nacieramy delikatnie oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem (ziołowym bądź cytrynowym)
2 ząbki czosnku kroimy na płatki.
Pstrągi nacinamy w paru miejscach i do każdego zagłębienia wkładamy po kawałku czosnku.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pstrągi.
Osobno, w małym naczyniu roztapiamy masło, dodajemy starte dwa pozostałe ząbki czosnku, łyżeczkę słodkiej papryki, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy.
Gotowym masełkiem polewamy pstrągi.
Na koniec, obieramy cebulę i kroimy na pióra. Cebulę układamy na pstrągach.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i pieczemy w nim ryby przez 20 minut.

Serwujemy z ugotowanymi brokułami.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz