Pichcąc słuchałam: Rival Sons "SECRET"
Składniki:
mix sałat
1 duży pojedynczy filet z kurczaka
2 pomidory
kilka pomidorków koktajlowych
boczek wędzony w cienkich plasterkach
grzanki
kilka kromek bagietki
1 ząbek czosnku
nieco oliwy
troszkę masła
bazylia
oregano
słodka papryka
parmezan lub grana padano
Sos (przepis tutaj):
6 łyżek majonezu (kieleckiego)
3 łyżeczki miodu
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, odcinamy to co ble i kroimy na 2-3 kawałki.
Kilka łyżek oliwy łączymy z bazylią i oregano, dodajemy nieco słodkiej papryki. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy go naszą marynatą. Wstawiamy go do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy kurczaka ok. 30 minut.
Plasterki boczku smażymy na (suchej!) patelni.
Pomidorki myjemy i kroimy na kawałki.
Bagietkę kroimy na kawałki ok. 1-1,5 cm. Smarujemy je nieco masłem i wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika (czas pieczenia zależy od tego jakie mamy pieczywo ;) chodzi o to, żeby się zarumieniły i zrobiły chrupiące :)). Po wyjęciu z piekarnika rozcieramy (rozsmarowujemy) na nich ząbek czosnku przekrojony na pół.
Teraz przygotowujemy sos, przepis tutaj.
Mamy już wszytko gotowe, teraz już tylko połączyć składniki: na talerz wykładamy sałatę, dodajemy pokrojone pomidorki, kilka plasterków boczku, kurczaka pokrojonego w kawałki. Dodajemy sos, grzanki i starty grana padano. Podajemy z chrupiącymi kromeczkami z bagietki.
Smacznego! :)
Blog kulinarny ze szczególną dedykacją dla osób, które lubią dobrze zjeść - ale niekoniecznie mają czas, żeby spędzać wieczność w kuchni...
sobota, 12 sierpnia 2017
czwartek, 10 sierpnia 2017
Placuszki z owocami sezonowymi
Pichcąc słuchałam: Imagine Dragons "THUNDER"
Składniki:
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego (lub z prawdziwą wanilią)
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 150 g borówek amerykańskich
ok. 150 g malin
nieco masła do smażenia
Do podania:
cukier puder/ syrop klonowy
Najpierw do miski wrzucamy jogurt, jajka i cukier waniliowy i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników.
Dorzucamy ok. 100g borówek i ok. 50g malin i delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię i nakładamy po 1 łyżce ciasta na placek. Smażymy na średnim ogniu do czasu aż ładnie urosną i się zrumienią. W trakcie smażenia możemy pododawać jeszcze kilka jagód/malin na wierzch placuszków.
Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy do zrumienienia.
Podajemy np. z cukrem pudrem i owocami.
Smacznego! :)
Składniki:
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego (lub z prawdziwą wanilią)
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 150 g borówek amerykańskich
ok. 150 g malin
nieco masła do smażenia
Do podania:
cukier puder/ syrop klonowy
Najpierw do miski wrzucamy jogurt, jajka i cukier waniliowy i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników.
Dorzucamy ok. 100g borówek i ok. 50g malin i delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię i nakładamy po 1 łyżce ciasta na placek. Smażymy na średnim ogniu do czasu aż ładnie urosną i się zrumienią. W trakcie smażenia możemy pododawać jeszcze kilka jagód/malin na wierzch placuszków.
Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy do zrumienienia.
Podajemy np. z cukrem pudrem i owocami.
Smacznego! :)
sobota, 5 sierpnia 2017
Sałatka - na szybki, zdrowy obiad
Pichcąc słuchałam: Portugal. The Man "FEEL IT STILL"
Składniki:
(niestety nie podam ilości, bo wszystko zależy od tego co mamy dostępne i na co mamy ochotę :))
świeży szpinak
rukola
kilka suszonych pomidorów + trochę oleju z nich
pomidorki koktajlowe
kilka plasterków szynki
pestki dyni, słonecznik
kuskus lub np. ryż
parmezan lub grana padano
grzanki (można kupić gotowe lub zrobić samemu, np. z bagietki)
+ sos (myślę, że dobrze się sprawdzi sos musztardowo-miodowy lub jakiś na bazie oliwy ;) ale ja tym razem poszłam na mega skróty i zamiast sosu dodałam trochę musztardy słonecznej)
Nagrzewamy patelnię wraz z odrobiną oleju. Kroimy kilka suszonych pomidorów, wrzucamy je na patelnię. Szynkę kroimy w kostkę. Dorzucamy ją na patelnię i podsmażamy.
Na drugiej, suchej patelni podprażamy słonecznik i pestki dyni.
Kuskus/ryż przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki.
Szpinak i rukolę oczywiście myjemy :)
Na talerz (lub do miski) kładziemy szpinak, rukolę, pomidorki koktajlowe. Dodajemy kuskus. Całość lekko skrapiamy sosem. Dorzucamy ziarna i podsmażoną szynkę. Posypujemy parmezanem.
Podajemy z grzankami.
Smacznego! :)
Składniki:
(niestety nie podam ilości, bo wszystko zależy od tego co mamy dostępne i na co mamy ochotę :))
świeży szpinak
rukola
kilka suszonych pomidorów + trochę oleju z nich
pomidorki koktajlowe
kilka plasterków szynki
pestki dyni, słonecznik
kuskus lub np. ryż
parmezan lub grana padano
grzanki (można kupić gotowe lub zrobić samemu, np. z bagietki)
+ sos (myślę, że dobrze się sprawdzi sos musztardowo-miodowy lub jakiś na bazie oliwy ;) ale ja tym razem poszłam na mega skróty i zamiast sosu dodałam trochę musztardy słonecznej)
Nagrzewamy patelnię wraz z odrobiną oleju. Kroimy kilka suszonych pomidorów, wrzucamy je na patelnię. Szynkę kroimy w kostkę. Dorzucamy ją na patelnię i podsmażamy.
Na drugiej, suchej patelni podprażamy słonecznik i pestki dyni.
Kuskus/ryż przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki.
Szpinak i rukolę oczywiście myjemy :)
Na talerz (lub do miski) kładziemy szpinak, rukolę, pomidorki koktajlowe. Dodajemy kuskus. Całość lekko skrapiamy sosem. Dorzucamy ziarna i podsmażoną szynkę. Posypujemy parmezanem.
Podajemy z grzankami.
Smacznego! :)
Tortilla z tuńczykiem, papryką i rukolą
Pichcąc słuchałam: Blanche "City Lights"
Składniki (wyjątkowo nie podaję ilości, bo wszystko zależy od tego na co mamy ochotę :)):
tortille
tuńczyk w kawałkach
czerwona papryka
ogórki zielone
opcjonalnie: cebula
pomidory
rukola
majonez (oczywiście kielecki!)
ketchup
musztarda (np. chrzanowa lub słoneczna)
pieprz
Super szybki pomysł na obiad lub przekąskę :)
Tuńczyka odsączamy z oleju, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy majonez, opcjonalnie jeszcze musztardę i trochę świeżo zmielonego pieprzu. Całość łączymy.
Paprykę i ogórki kroimy w cienkie paski. Pomidora i cebulę również kroimy.
Placki tortilli chwilę podgrzewamy w piekarniku.
Na podgrzaną tortillę nakładamy tuńczyka, dodajemy kawałki pomidora, ogórka, papryki i cebuli. Dodajemy do smaku ketchup, musztardę, majonez. Dorzucamy jeszcze świeżą rukolę i całość zawijamy.
Smacznego! :)
Składniki (wyjątkowo nie podaję ilości, bo wszystko zależy od tego na co mamy ochotę :)):
tortille
tuńczyk w kawałkach
czerwona papryka
ogórki zielone
opcjonalnie: cebula
pomidory
rukola
majonez (oczywiście kielecki!)
ketchup
musztarda (np. chrzanowa lub słoneczna)
pieprz
Super szybki pomysł na obiad lub przekąskę :)
Tuńczyka odsączamy z oleju, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy majonez, opcjonalnie jeszcze musztardę i trochę świeżo zmielonego pieprzu. Całość łączymy.
Paprykę i ogórki kroimy w cienkie paski. Pomidora i cebulę również kroimy.
Placki tortilli chwilę podgrzewamy w piekarniku.
Na podgrzaną tortillę nakładamy tuńczyka, dodajemy kawałki pomidora, ogórka, papryki i cebuli. Dodajemy do smaku ketchup, musztardę, majonez. Dorzucamy jeszcze świeżą rukolę i całość zawijamy.
Smacznego! :)
poniedziałek, 31 lipca 2017
Muffinki z kakao i czerwoną porzeczką - pycha
Pichcąc słuchałam: Family Of The Year "HERO"
Składniki (ok. 12 babeczek):
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
kilka kiści czerwonej porzeczki
Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Olej, cukier i ekstrakt miksujemy. Dodajemy jajko i dalej mieszamy.
Następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę, sodę, kakao i jogurt i dokładnie miksujemy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce masy, następnie kilka porzeczek, na to znowu troszkę ciasta, troszkę porzeczek i na wierzchu jeszcze raz nieco kakaowej masy - całość ma sięgać ok. 3/4 wysokości foremek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Muffinki pieczemy ok. 30 minut.
Smacznego! :)
Składniki (ok. 12 babeczek):
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
kilka kiści czerwonej porzeczki
Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Olej, cukier i ekstrakt miksujemy. Dodajemy jajko i dalej mieszamy.
Następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę, sodę, kakao i jogurt i dokładnie miksujemy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce masy, następnie kilka porzeczek, na to znowu troszkę ciasta, troszkę porzeczek i na wierzchu jeszcze raz nieco kakaowej masy - całość ma sięgać ok. 3/4 wysokości foremek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Muffinki pieczemy ok. 30 minut.
Smacznego! :)
sobota, 8 lipca 2017
Sernikobrownie z warstwą truskawkową
Pichcąc słuchałam: Louis Berry "HOW WOULD YOU FEEL" (cover)
Składniki:
Warstwa truskawkowa:
1 galaretka truskawkowa
300 g truskawek
1/4 szklanki cukru
100 g jogurtu greckiego
Spód brownie:
150 g masła (+ nieco do posmarowania tortownicy)
150 g gorzkiej czekolady
2 jajka
0,5 szklanki cukru
90 g mąki pszennej
Masa serowa:
500 g gotowego twarogu sernikowego
1 mascarpone
1 budyń waniliowy
0,5 szklanki cukru
1 jajko
Zaczynamy od warstwy galaretkowo-jogurtowo-truskawkowej.
Zagotowujemy 400 ml wody, odstawiamy z ognia, wsypujemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Truskawki kroimy na kawałki, wrzucamy do niedużego garnka, dodajemy cukier i gotujemy na większym ogniu ok. 7-10 min, co chwilę mieszając. (Truskawki zmiękną i zaczną się rozpadać.)
Truskawki dodajemy do galaretki, mieszamy i studzimy (najlepiej w lodówce).
Gdy galaretka będzie już zimna dodajemy jogurt, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Teraz przygotowujemy warstwę brownie.
Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 25cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (papier ma sięgać ponad brzegi foremki).
Masło kroimy na kawałeczki, wrzucamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu.
Odstawiamy z ognia, dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy, aż do roztopienia i uzyskania jednolitej masy.
W osobnej misce mieszamy jajka z cukrem. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i chwilkę miksujemy, na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę i krótko miksujemy, do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Pieczemy 19-20 minut.
Po tym czasie wyciągamy brownie, ale nie wyłączamy piekarnika.
Następnie zabieramy się za masę serową.
Miksujemy twaróg z budyniem w proszku i cukrem, do połączenia składników. Dodajemy jajko i mascarpone i jeszcze raz miksujemy.
Wykładamy na spód brownie.
Blaszkę owijamy folią aluminiową (od spodu i z boków).
Ciasto pieczemy ok. 25 minut, do zastygnięcia masy serowej.
Na ostudzoną warstwę serową wykładamy tężejącą warstwę truskawkową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Smacznego! :)
Składniki:
Warstwa truskawkowa:
1 galaretka truskawkowa
300 g truskawek
1/4 szklanki cukru
100 g jogurtu greckiego
Spód brownie:
150 g masła (+ nieco do posmarowania tortownicy)
150 g gorzkiej czekolady
2 jajka
0,5 szklanki cukru
90 g mąki pszennej
500 g gotowego twarogu sernikowego
1 mascarpone
1 budyń waniliowy
0,5 szklanki cukru
1 jajko
Zaczynamy od warstwy galaretkowo-jogurtowo-truskawkowej.
Zagotowujemy 400 ml wody, odstawiamy z ognia, wsypujemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Truskawki kroimy na kawałki, wrzucamy do niedużego garnka, dodajemy cukier i gotujemy na większym ogniu ok. 7-10 min, co chwilę mieszając. (Truskawki zmiękną i zaczną się rozpadać.)
Truskawki dodajemy do galaretki, mieszamy i studzimy (najlepiej w lodówce).
Gdy galaretka będzie już zimna dodajemy jogurt, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Teraz przygotowujemy warstwę brownie.
Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 25cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (papier ma sięgać ponad brzegi foremki).
Masło kroimy na kawałeczki, wrzucamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu.
Odstawiamy z ognia, dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy, aż do roztopienia i uzyskania jednolitej masy.
W osobnej misce mieszamy jajka z cukrem. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i chwilkę miksujemy, na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę i krótko miksujemy, do uzyskania jednolitego ciasta. Wykładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Pieczemy 19-20 minut.
Po tym czasie wyciągamy brownie, ale nie wyłączamy piekarnika.
Następnie zabieramy się za masę serową.
Miksujemy twaróg z budyniem w proszku i cukrem, do połączenia składników. Dodajemy jajko i mascarpone i jeszcze raz miksujemy.
Wykładamy na spód brownie.
Blaszkę owijamy folią aluminiową (od spodu i z boków).
Ciasto pieczemy ok. 25 minut, do zastygnięcia masy serowej.
Na ostudzoną warstwę serową wykładamy tężejącą warstwę truskawkową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Smacznego! :)
czwartek, 6 lipca 2017
Muffinki z truskawkami i migdałami
Pichcąc słuchałam: Mrozu "NIEŚMIERTELNI"
Składniki:
60 g masła
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki zmielonych migdałów (+ trochę do posypania)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka jogurtu naturalnego (lub greckiego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g truskawek (pokrojonych na kawałki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i zmielonymi migdałami.
Mikserem ucieramy masło z cukrem - do uzyskania jasnej, puszystej masy. Wbijamy jajka, jedno po drugim, po obu dalej ucierając. Dodajemy ekstrakt z wanilii.
Następnie dodajemy suche składniki i jogurt (na zmianę) i wszystko mieszamy szpatułką.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasto - prawie do pełna. W każdą z babeczek wciskamy po kilka kawałków truskawek.
Na wierzchu możemy jeszcze nieco posypać kawałkami migdałów.
Pieczemy w temperaturze 165 stopni, przez ok. 25 minut.
Smacznego! :)
Składniki:
60 g masła
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki zmielonych migdałów (+ trochę do posypania)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka jogurtu naturalnego (lub greckiego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g truskawek (pokrojonych na kawałki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i zmielonymi migdałami.
Mikserem ucieramy masło z cukrem - do uzyskania jasnej, puszystej masy. Wbijamy jajka, jedno po drugim, po obu dalej ucierając. Dodajemy ekstrakt z wanilii.
Następnie dodajemy suche składniki i jogurt (na zmianę) i wszystko mieszamy szpatułką.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasto - prawie do pełna. W każdą z babeczek wciskamy po kilka kawałków truskawek.
Na wierzchu możemy jeszcze nieco posypać kawałkami migdałów.
Pieczemy w temperaturze 165 stopni, przez ok. 25 minut.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)