poniedziałek, 31 lipca 2017

Muffinki z kakao i czerwoną porzeczką - pycha

Pichcąc słuchałamFamily Of The Year "HERO"

Składniki (ok. 12 babeczek):
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
kilka kiści czerwonej porzeczki

Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Olej, cukier i ekstrakt miksujemy. Dodajemy jajko i dalej mieszamy.
Następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę, sodę, kakao i jogurt i dokładnie miksujemy. 

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce masy, następnie kilka porzeczek, na to znowu troszkę ciasta, troszkę porzeczek i na wierzchu jeszcze raz nieco kakaowej masy - całość ma sięgać ok. 3/4 wysokości foremek. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Muffinki pieczemy ok. 30 minut.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz