czwartek, 6 lipca 2017

Muffinki z truskawkami i migdałami

Pichcąc słuchałamMrozu "NIEŚMIERTELNI"

Składniki:
60 g masła
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki zmielonych migdałów (+ trochę do posypania)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka jogurtu naturalnego (lub greckiego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g truskawek (pokrojonych na kawałki)


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i zmielonymi migdałami.

Mikserem ucieramy masło z cukrem - do uzyskania jasnej, puszystej masy. Wbijamy jajka, jedno po drugim, po obu dalej ucierając. Dodajemy ekstrakt z wanilii.
Następnie dodajemy suche składniki i jogurt (na zmianę) i wszystko mieszamy szpatułką.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasto - prawie do pełna. W każdą z babeczek wciskamy po kilka kawałków truskawek.
Na wierzchu możemy jeszcze nieco posypać kawałkami migdałów.

Pieczemy w temperaturze 165 stopni, przez ok. 25 minut.

Smacznego! :)






1 komentarz:

  1. Jakie śliczne :) Chce się jeść!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń