piątek, 20 stycznia 2017

Zupa krem z pieczonych pomidorów z mozarellą

Pichcąc słuchałamMatchbox Twenty "IF YOU'RE GONE"

Składniki:
1 kg pomidorów
0,5l bulionu warzywnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa
mozzarella
grzanki, pestki słonecznika (opcjonalnie)

Pomidory myjemy, suszymy, kroimy w poprzek na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (przecięciem do góry). Skrapiamy je oliwą i lekko posypujemy solą i pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 30 minut. 

Cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie szklimy na rozgrzanej oliwie. Do patelni dorzucamy upieczone pomidory. Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę.

Wszystko łączymy z bulionem. Całość miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Wykładamy na talerze, do każdego dodając nieco startej/pokrojonej mozzarelli. 
Podajemy np. z grzankami i prażonym słonecznikiem. 

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz