środa, 25 stycznia 2017

Makaron z suszonymi pomidorami, szynką i rukolą

Pichcąc słuchałamLP "OTHER PEOPLE"

Składniki (przepis na 2 porcje):
makaron rurki (penne)
kilka suszonych pomidorów (+ nieco oliwy ze słoika)
2 ząbki czosnku
kilka plasterków szynki
śmietanka 30% (ok. 2/3 kubeczka 200g
pół czerwonej papryki
rukola (lub roszponka)
sól
pieprz
papryka mielona ostra
gałka muszkatołowa
ser (np. parmezan, grana padano)


Czosnek ścieramy/ drobno kroimy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oliwy z suszonych pomidorów smażymy pomidory i czosnek. Dodajemy skrojoną w kostkę paprykę.
Szynkę również kroimy w kostkę, dorzucamy na patelnię i jeszcze chwilę podsmażamy całość. 

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Na patelnię dodajemy śmietankę 30% (* na 2 porcje zużyłam ok. 2/3 kubeczka 200g; na 4 porcje zużyłam kartonik 250ml), doprawiamy solą, pieprzem, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki. Dodajemy makaron i rukolę/roszponkę (ilość wedle uznania). Wszystko razem mieszamy.

Przed podaniem posypujemy serem, np. parmezanem/grana padano.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz