czwartek, 19 lutego 2015

Kurczak teriyaki na ryżu

Teriyaki ma wszystko, co wzbudza we mnie niewątpliwy entuzjazm : orientalną nutę, lekko słodkawy smak i ... błyskawiczność przygotowania :)

Pichcąc słuchałam: Texas "START A FAMILY"

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
2 x sos teriyaki (Blue Dragon)  - tzn,. dwie saszetki po 20 g
1 czerwona papryka
250 g mrożonego groszku
sos sojowy
ryż basmati
pieprz

Zaczynamy naszą przygodę z błękitnym smokiem ;)

Kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, czyścimy ze wszystkiego tego, co "ble" i kroimy na nieduże kawałki.

Paprykę sparzamy wrzątkiem i kroimy na wąskie paski. Groszek rozmrażamy w wrzącej wodzie, według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym dodajemy kurczaka, paprykę i groszek. Przyprawiamy pieprzem i smażymy, aż kurczak nabierze ładnego, białego koloru. Następnie dodajemy sos teriyaki, doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem i całość solidnie mieszamy. Taką "miksturę" podgrzewamy na małym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Ryż basmati ugotować według przepisu na opakowaniu i wykładamy na talerze : najpierw warstwa ryżu, na wierzchu wartswa kurczaka teryaki.

Uwaga: zwykle ma się ochotę na więcej ;)

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz