niedziela, 9 kwietnia 2017

Zupa (pół)krem jarzynowy

Pichcąc słuchałam: LP "TIGHTROPE"

Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
4 nieduże ziemniaki
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
1,5 l rosołku warzywnego
sól
pieprz
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
nieco oliwy do podsmażenia

Do podania:
tortellini (opcjonalnie)
grzanki, słonecznik, ...




Cebulę kroimy na drobną kostkę. Pora kroimy na półtalarki. 
Na dużą rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy cebulę, pora i starty czosnek. Wszystko szklimy. 
Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię. Całość smażymy do lekkiego zrumienienia. 
Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy warzywa, doprawiamy curry, kurkumą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw.

Groszek przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Dorzucamy go do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut. 

Na koniec całość miksujemy. (Ja zblendowałam częściowo, na taki pół-krem.)

Podajemy z tortellini, grzankami lub prażonym słonecznikiem (słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni). 

Gdyby zupa była zbyt gęsta dolewamy jeszcze nieco wody.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz